HQracing

Techniek - Oliekoeler inbouwen in Ducati 888

Als gevolg van de hoge temperaturen tijdens het racen is het raadzaam om een oliekoeler op de Strada te bouwen. Dit is een relatief makkelijke aanpassing waarvoor de een oliekoeler van bijv. een ducati 748 o.i.d. kan worden gebruikt.

Schaf je zo'n ding aan bij de sloop let dan op beschadigingen en neem gelijk de slangen mee met knelkoppelingen en fittingen voor aan het blok

oliekoeler

oliekoeler2    De koeler van de sloop met slangen en koppelstuk en oude 748 beugel.

Veder heb je een inbusplug nodig die de bypass afsluit terplaatse van het oliefilter. Op onderstaande foto zie je een de uitsparing van het oliefilter onder het blok. In deze bus bevindt zich centraal gelegen het draadgat voor het filter en een 'zwart' bypass gat. Dit gat dient voor het geval het filter verstopt zou zitten. Bij een verstopt filter gaat de olie dan namelijk ongefilterd weer het blok in wat erg onwaarschijnlijk is. Mocht dit al voorkomen dan is er zowiezo iets erg mis met het blok dus kun je dit gat ook dicht maken. De reden hiervoor is om zo de olie meer door de koeler te forceren.

Tap in het gat een 10mm draad om de plug in te kunnen draaien.

olieplug      Filtergat

Nadat het gat is afgedicht filter terug monteren en olieslangen aan sluiten.

Er moet echter ook een olievoeding naar de koppen gaan en hiervoor heb je een extra aansluiting nodig vanaf de koeler. Hiervoor moet je een gat boren en draad tappen in de linker oliekoeler aansluiting en daarop (blauwe) aansluiting monteren met een banjo bout waarop de bestaande leiding kan worden aangesloten.

klepoliebocht

Ik heb zelf de koeler gemonteerd met behulp van een aluminium steun welke tussen het voorste kleppendekseltje en de kop is geplaatst met een extra pakking. dit omdat de 888 strada geen steunen heeft zoals bijvoorbeeld de 851.

Let op:

  1. Monteer de koeler in het midden anders komt hij tegen de kuip aan te trillen
  2. Bij erg koud weer koeler af plakken met bijv. ducktape.