Na mijn eerste bellypan project voor de 888 in 2009 lopen er nog 2 projecten van verschillende vormen voor de racefietsen. Hieronder eerst het relaas van de bellypan voor een Ducati 888. Verderop de bellypannen voor de Ducati 1100 ABJ Special van Rhet en de Ducati TriNoveRoche.
Inhoud:
Rhett en ik zijn in 2009 begonnen met het rijden in de 3Dcup. Beide op een ducati 888. Helaas moesten we weer wat aanpassingen aan de fietsen maken. Onderhand lijken het wel GP fietsen! Dit keer moest er een lekbak onder de motor komen. Na veel zoeken en enige tijdstress van 2 weken besloot ik maar zelf iets te fabriceren.
Ik begon met kippegaas een vorm te maken maar dat liep op niets uit. Zie hier het misbaksel.
Beter was het om met voorvormen te werken. Dus een oude regenpijp genomen en die half gelamineerd met carbon en polyester. Vervolgens van 1 mm plaatijzer twee mallen gebogen in de vorm van de onderkuip en daarop 2 platen gelamineerd.
Ook nog een vlakke plaat gemaakt op het resterende ijzerplaat die het schot aan de achterzijde moet vormen.
Vervolgens de onderdelen in de kuiphangen en aan elkaar lijmen met polyester. De bedoeling is om de bak aan te laten sluiten op de kuip.
Hier zie je de zijkanten met een lijmtang vastzitten Deze worden op de rand van de kuip later afgezaagt. De bedoeling is om het geheel op zijn kop te zetten en te bespannen met krimpfolie. (Modelvliegtuigen spandoek)
Daarna de hele boel lamineren en de mal zou klaar moeten zijn.
Vervolgens de bakken maken en de kuipen aanpassen voor bevestiging. Hiervoor moet de onderkant van de race kuip worden weggezaagt om de pan mooi aan te laten sluiten....
Nadat dit allemaal min of meer paste heb ik de kuip verwijderd en de delen met potnagels vastgezet op de omgekeerde kuip. Vervolgens krimpfolie gespannen. Dat spul haal je in een modelbouw zaak en plak je er met een strijkijzer op. Je kunt een vloeiend verloop krijgen door de folie op te spannen met de strijkbout.
Daarna de zaak 3 keer met was ingesmeerd en laten drogen. Daarna wat lossingvloeistof erop en klaar om te lamineren...
Na het lamineren komt het ergste, de mal eraf en bijwerken met plamuur....
De eerste bak wordt gemaakt met carbon en polyester en enkele verstevigings stukken.
Montage aan de zijkant. Een aparte strip wordt erbij gelamineed die alleen aan de onderbak wordt gehecht. Later gaan de boutjes door de strip en de zijkant van de kuip.
De bak zit eronder. Met behulp van waterproof schuurpapier en Belgom Alu pasta wordt de bak tenslotte afgewerkt tot een glanzende finishing touch.
2. Bellypan Ducati 1100 ABJ Special
In 2010 is Rhett overgestapt naar de eigenbouw fiets van John Bakker. Ik noem het maar de 1100 ABJ Special dan heeft dat ding namelijk een naam. De fiets is een afgeleide van een 1000 DS blok met diverse bij elkaar gezocjhte ducati onderdelen. Loopt als een tierelier en doet niet onder voor een NCR fietsje. ECHTER het enige nadeel is de onderbak. John had hiervoor een standaard monster bak uitgezocht maar die raakte de grond in de linkse en rechtse bochten. Overigens was de bak ook te lang maar dat kwam mooi uit. Want de slijtplekken zitten namelijk op het achterste deel wat er ook wel af kan.
Op Rhett zijn verzoek om de bak te reparen cq. aan te passen. besloot ik eerst de slijtplekken te reparen met polyester plamuur en een moedermal van het origineel te maken. Je weet tenslotte maar nooit waar dat goed voor is. (foto onder)
Na het verwijderen van de vorm blijft deze mal over. Hij is nog wat nabewerkt aan de randen.
Van John Bakker kreeg ik een originele NCR bellypan te leen die als het ware gegoten om het blok zit. Kijk daar wilde ik wel eens een moedermal van maken. Altijd handig. En misschien een optie om onder de TriNoveRoche te monteren i.p.v. de eerste bellypan uit dit verhaal.
Voor deze mal moet er minstens een flens worden gemaakt vanwege een bobbel op de zijkant van de pan. Zonder flens krijg je het origineel namelijk nooit uit de mal. Bovendien zitten aan de achterzijde nog twee uitstekende punten die het verwijderen ook niet echt makkelijk maken.
Foto's onder: Scheidingslijn voor de flens en de flens plank erop gelijmt met siliconenkit.
Na het waxen. De gelcoat eroverheen. Hopenlijk komt ie er goed af en beschadigt de pan van John niet teveel anders ben ik het haasje. Vervolgens 5 lagen galsvezel erop lamineren.
Vervolgens de houtenrand verwijderen. Mooi flensje geworden. Vervolgens 4 kegeltjes ingeboord. Hierdoor past de contra vorm straks weer precies op de juiste manier op elkaar. Althans dat is de theorie.
Na de tweede helft te hebben gelamineerd en het verwijderen van de mal is dit het resultaat geworden. Niet slecht. Ik word er steeds handiger in. Wel een kleine beschadiging aan de rand maar dat is een kwestie van bijwerken. Volgende keer moet ik er op letten dat ik de mal niet tot aan het moedervoorwerp afschuur voor het verwijderen. Bij het verwijderen is nu de rand een ietsje beschadigt. Als ik wat meer "vlees" over hou dan zit die beschadiging namelijk in het nog af te schuren gedeelte. Bij het verwijderen ook per ongeluk een conische kegel verwijderd met de beitel maar geen nood er zitten er nog 3 op.
De laatste bellypan in dit rijtje is die voor de Ducati 999 TNR. Als gevolg van de gewijzigde uitlaat op deze motor paste helaas geen 888 bellypan. Ik moest dus weer van voren af aan beginnen. Niet helemaal gelukkig want ik had nog de oude mal van de 888 liggen. Die was toch al vervanging toe.
Dus uit de oude mal een polyester 888 bak gemaakt. Dit keer van gelcoat en polyester voor een glad resultaat.
Omdat de oude bak nog wel eens op de grond kwam bij het uitacceleren heb ik indertijd de achterkant iets afgeschuind. Nu dus mooi tijd om er een mooie ronding aan te maken aan de achterzijde. In de mal een laagje kinderklei aangebracht en met een dop van een kinder drinkbeker glad gestreken.
Vervolgens de bak gemaakt en geschuurd, er zit nog wat klei maar dat is een kwestie van wegschuren.
Dan de bak in de DD lak gezet.
Nadat de gaten zijn gemaakt moet de bak weer worden dicht gelamineerd. De oplossing zit hem weer in de kinderklei. Dit keer heb ik andere gebruikt. Deze klei heeft hele prettige eigenschappen. Namelijk bij kou houd het heel erg zijn vorm en is het moeilijk te kneden. Wel goed om een vorm te maken. Ik heb terwijl de bak op de motor zat, klei tegen de pijpen aan gelegd. Daarna gelijk een gelcoat en een paar matten glasweefsel erin geplakt.
De klei komt er heel mooi af zonder vooraf in te smeren met lossingslak. En tenslotte het eindresultaat met de 3 "bobbels". Nu kan na wat plamuur en schuurwerk de volgende fase beginnen. Namelijk de zijkant moet iets omhoog komen omdat die te laag is geworden om op de kuip aan te sluiten.
Bij het maken van de mal bedacht ik me dat het toch iets veiliger is als de uitlaatpijp iets verder van de bak af zit. Dus heb ik bij het maken van de mal nog een extra stukje klei over de onderste bobbel gelegd alsvorens te gaan plakken. Hoeronder zie je de klei nog zitten in de mal en heb ik hem al iets los getrokken. Verder heb ik een extra stukje klei geplakt voor de lambda sonde die in de weg zou zitten. Nu maar snel waxen.....en een carbon versie maken. Nog een week te gaan.
En de uiteindelijke mal nog even. Met een keer in de was gezet.
Hieronder de bellypan van epoxy en carbon in de mal en uit de mal. Ik heb met schilderstape en de haakseslijptol even de randen recht gemaakt.
Vervolgens de bak onder de motor houden en de juiste lijn met de kuip aftekenen. De kuip komt dit keer vast te zitten met D-zus snelklik verbindingen. Op de rechterfoto heb ik even een opzetje gemaakt hoe die dingen vast komen te zitten.
"Wie wat bewaard die heeft wat". Dat gezegde is dit keer van toepassing. Toen ik indertijd de eerste 888 bellypan maakte heb ik eens een paar carbon hulpstukken gemaakt en die ergens in de kast gegooid. Die komen nu heel goed van pas. Ze hebben namelijk de ronding van de kuip naar de bellypan. Daaruit maak ik nu 6 steuntjes die met epoxylijm op de bak worden gelijmd en waar de D-zus verbindingen op komen te zitten.
Wordt vervolgt.....