HQracing

Electrisch schema van de Ducati 888

Het electrisch schema van de Ducati 888 strada.

  1. Het hoofdsysteem

electro_schema_1

 

elektro_schema_2

Een nadere uitleg van het systeem...

Problemen met de electriek zijn soms lastig op te sporen. Het makkelijkste is als iets helemaal niet werkt i.p.v. af en toe niet.

Voor je begint te zoeken is het handig iets van het systeem af te weten zodat je weet waar je moet beginnen. Theoretisch is het opsporen niet altijd moeilijk. Wel heb je goede voltmeter/weerstand meter nodig om hier en daar de spanning op te kunnen meten. Zo weet je of de 12 Volt ook daar komt waar je hem nodig hebt. Komt de spanning daar aan waar ie moet zijn dan is waarschijnlijk een component kapot (bijvoorbeeld een relais o.i.d.).

Het makkelijkste is de uitleg aan de hand van een paar voorbeelden zoals ik die zelf tegen ben gekomen:

1. Start sleutel gaat om maar motor wil niets doen.

Dashboard werkt wel, RUN knop staat AAN. Maakt de brandstofpomp in de tank wel een zoemend geluid? Zo nee, dan kijken of die spanning krijgt. Oorzaak kan een defecte pomp of een defect relais zijn.

Ten eerste het relais: Achter in de kont van de 888 zitten 2 relais naast de ontsteking modules. Bij het aanzetten moet je die twee relais kunnen horen/voelen klikken. Een van de twee relais schakelt namelijk de brandstof pomp. Die relais gaan wel eens stuk. Werken de relais wel meet dan onderaan de tank de stekker door om te kijken of je daar spanning krijgt. Zo ja dan is de pomp niet goed.

2. Motor start slecht, Accu is snel leeg.

Waarschijnlijk defecte dynamo, gelijkrichter of accu.

De dynamo van de 888 zit links in het carter. Er komen 2 (of 3 draden) uit het carter die naar de gelijkrichter gaan. Maak de witte stekker tussen gelijkrichter en dynamo los.( Stekker ligt ergens voor tussen de cilinders) Start de motor (startkabels o.i.d.) en meet de spanning die van de dynamo afkomt die moet ergens tussen de 50 tot 110 Volt wisselspanning liggen afhankelijk van het toerental (meer toeren meer spanning) Komt daar niet uit dan is de dynamo kapot. Meet je die spanning wel dan Motor stoppen en gelijkrichter weer aan sluiten aan dynamo. Weer starten en spaning op de accu meten deze moet varieeren van 12 tot 13,8 volt bij oplopend toerental. Zo niet dan is de gelijkrichter kapot (of een draad gebroken dat kan ook nog natuurlijk maar die moet je visueel even inspecteren.

3. Motor slaat niet aan

Misschien computer defect.

Controleer een van de twee relais die de P8 computer van stroom voorzien. Kan ook het hoofdrelais voorin de kuip zijn.